Stan's BNB Blog

‘Vatgerijpt’ is proeven voor gevorderden

Arcen 7-2-2020
Een proeverij begint traditioneel met het bier dat het laagst in alcoholpercentage is en naarmate de avond vordert, stijgt het alcoholpercentage en het geluidsvolume dat de proevers produceren. Bij onze proeverij met als thema ‘vatgerijpt’ was dat niet anders, alleen…, ons eerste biertje was een HJ Grand Prestige… van 10%! 

HJ-GP was het referentiebier, want in de loop van de avond werden ons een vijftal vatgerijpte varianten op dit paradepaardje van de Hertog Jan Brouwerij gepresenteerd. Met daar tussendoor nog ‘proefborrels’ zoals Woodford Reserve Whiskey en Zuiddam Korenwijn 5 Jaar om eens de pure smaak te proeven van het in vaten gerijpte destillaat waarvan de vaten dan weer gebruikt worden om een vatgerijpte HJ-GP in te laten rijpen. Ben ik nog te volgen? Maar dat en nog veel meer over vatgerijpt werd ons deze avond verteld door twee ‘dorstlustige hoogheden’, namelijk meesterbrouwer Gerard van den Broek van de Hertog Jan Brouwerij en Micha Peute, Prins Carnaval 2020 van Arcen en tevens brouwer bij Hertog Jan. 

We kwamen meer te weten over de ingrediënten van HJ-GP, zoals laurier, banaan, karamel, peper en niet te vergeten rozijnen. We werden bijgepraat over de factoren die een rol spelen bij ‘vatgerijpt’, zoals het soort hout, de grootte van het vat, wat er eerder in dat vat gezeten heeft, de droogtegraad van het hout en de temperatuur bij en tijdsduur van het rijpingsproces. Maar ook over de kruisbestuiving die is ontstaan uit de samenwerking tussen de HJ Brouwerij en jeneverstokers als Hooghoudt, Zuiddam en Rutte. Twee werelden die samen komen in de vatgerijpte bieren van HJ, maar ook in een Grand Prestige Jenever, gestookt in samenwerking met Hooghoudt. 

Het moge duidelijk zijn, dit was een proefavond voor gevorderden. Sommige werd het allemaal een beetje teveel, de stroom aan informatie over ‘vatgerijpt’, maar ook de stroom aan vatgerijpte vloeistof. Het is ook niet niks, een bier met twintig verschillende kruiden, een bier met de geur van een kerstboom of een bier dat naar kersenbonbons smaakt. ‘Heb nog steeds een houten kop’, appte iemand mij aan het begin van de volgende avond. “Maar dan wel een op houten vaten gerijpte…”, appte ik terug. Hoe dan ook, het was een unieke en memorabele avond. Een avond om nog vaak aan terug te denken. Met dank aan die twee ‘dorstlustige hoogheden’! 

Stan Verstegen
Voorzitter BNB


Experimenteren met Porters

Arcen 13-12-2019 
Zoals bij meer biertypen het geval is, hebben Porters een ontstaansgeschiedenis. In dit geval speelt de historie zich af in de Londense havens ergens tussen 1720 en 1730. Volgens de overlevering zouden barmannen in hun taphuizen rond die havens zelf bier uit verschillende vaten mengen, omdat de afzonderlijke bieren niet lekker of te duur waren voor de havenarbeiders om hun dorst te lessen. Dat was een ‘blend’ van een zuur gerijpt bier, een vers gebrouwen bruin bier en een blond bier. 

Brouwers in Londen zouden aan het experimenteren zijn geslagen om de smaak van deze ‘blend’ in één brouwsel te verenigen: de Entire. Een van die brouwers was Harwood. Hij staat daarmee aan de basis van wat later een Porter is gaan heten, omdat de sjouwers - ofwel porters in het Engels – aan het einde van zo’n zware werkdag graag zo’n biertje bestelde: ‘Waiter, one Porter please!’ 

Tegenwoordig is in er Londen nog maar één traditionele brouwer van Porters en dat is Fuller’s. Zonder enig historisch besef wil het toeval dat we onze proeverij begonnen met deze Fuller’s London Porter, gewoon vanwege het feit dat deze met 5,4% het laagste in alcoholpercentage was. Toch is de bijna 300 jaar traditie in dit bier wel terug te proeven, want deze Porter was een heel mooi begin van deze proeverij. 

Wat opviel tijdens het vervolg van de proeverij was dat de hedendaagse Porters in smaak behoorlijk kunnen afwijken van de traditionele smaak. Het eeuwen geleden experimenteren heeft een moderne variant gekregen door toevoegen van zoethout en vanille (de Amsterdamse LØwlander Poorter), espressokoffie (Nightporter Strong Porter) en/of pure chocolade (Dokwerker Baltic Porter) of door er een rooksmaak aan te geven (Koudvuur Smoked Porter). Bij sommige valt dat - zeg maar - in de smaak, bij andere ontstaat juist een terugverlangen naar die meer traditionele smaak.

Met King Æthelstan sloten we onze proeverij af. Een Porter met 10% alcohol, genoemd naar de Koning der Angelsaksen en (waarschijnlijk) van het jaar 924 tot 939 de eerste echte Koning van Engeland. In die tijd dronken ze in ieder geval zeker nog geen Porters. En al zou het al kunnen, ik denk ook niet dat we een proefavond moeten wijden aan wat ze toen wel als bier dronken…

Stan Verstegen
Voorzitter BNB


Limburgs onderonsje in finale bockbierproeverij

Arcen 4-10-2019 

Om de objectiviteit van onze jaarlijkse traditie van het blind proeven van 12 bockbier nóg groter te maken, hebben we dit jaar voor het eerst alleen maar bockbieren van 6,5% alcohol met elkaar vergeleken. De finale werd een Limburgs onderonsje tussen Noord- en Zuid Limburg, waarbij Hertog Jan Bockbier tot best gewaardeerde bockbier van dit jaar werd uitverkoren en Gulpener Bockbier eervol tweede werd. Heel kort achter de finalisten eiste Jopen Bockbier de derde plaats voor zich op.

Een andere keuze die we dit jaar voor het eerste maakte, was dat we niet alleen voor de alom bekende Nederlandse bockbieren gingen. De bock van ’t IJ is wellicht nog bij menigeen bekend, maar bij Kaapse Matador, Madeleine, Schelde Wildebock of Vollenbock zal niet bij iedereen meteen een belletje gaan rinkelen. In de ranking wisten twee van deze bieren zich te mengen tussen de gevestigde orde met een gedeelde vijfde plaats. Dat waren Kaapse Matador en Schelde Wildebock die evengoed gewaardeerd werden als Bavaria Tarwebock. Plaats vier was overigens dit jaar voor Grolsch Bockbier. Verder zaten nog Lindeboom Bock en Heineken Tarwebock in de competitie.

Resteren de felicitaties aan meesterbrouwer Gerard van den Broek van de Hertog Jan Brouwerij. Het was toch alweer vier jaar geleden dat Hertog Jan als winnend finalist bekroond kon worden. Maar het ten opzichte van vorig jaar iets aangepast recept werd in ieder geval in deze proeverij zeker gewaardeerd, net zoals het HJ bockbiertje van het vat achteraf trouwens! Een keuze die we volgend jaar trouwens voor het eerst gaan maken, is dat we met zijn allen aan één hele lange tafel gaan zitten. Ja, echt waar… Dat is goed voor de verdere verbroedering van onze leden  en kennismaking met introducees, en bovendien beter voor de bloeddruk van een voorzitter die de tafelnummering moet maken. De aanbesteding voor een 20 meter lange tafel gaat binnenkort de deur uit. Het is nog even kijken hoe we die dan boven in de HJ Proeverij kunnen krijgen. Maar als ik zie wat ze aan nieuwe tanks in de HJ Brouwerij naar binnen hebben kunnen krijgen, dan hoeft dat zelfs met een slok bock op geen enkel probleem te zijn…

Stan Verstegen
Voorzitter BNB


De legende van het ijsbock

Arcen 30-11-2018
Of IJsbock nou werkelijk in 1890-1900 ontdekt is door de nalatigheid van een brouwersgast bij brouwerij Reichelbräu uit Kulmbach, of tijdens een boottocht van Willem Barentsz in 1569 naar Nova Zembla, dat zal waarschijnlijk nooit echt duidelijk worden. Wat mij betreft hoeft dat ook niet, want waar of niet waar, een legende rond het ontstaan van een bier moet gewoon een beetje mystiek blijven. 

Sterker nog, op de proefavond ontstond aan onze tafel het idee voor een nieuwe IJsbock, alleen moeten we de beoogde brouwer daarvoor nog even zien warm te krijgen. Want in het bierpallet van Brouwerij ’t IJ uit Amsterdam zit nog geen IJsbock. Iemand aan onze tafel meende die al wel in een supermarkt gezien te hebben, maar uiteindelijk was de conclusie dat het Gulpener IJsbock geweest moest zijn. Dat was het IJsbock dat van de vier door ons op 30 november geproefde IJsbocken - naast Gulpener nog SNAB IJsbock, SNAB op Hout en Schneider Weisse Aventinus Eisbock - door de meeste leden wel als lekkerste beoordeeld werd. Verder proefden we de als winterbieren omschreven Texels Noorderwiend en het onlangs opnieuw geïntroduceerde Hertog Jan Winterbier.

Maar even terugkomen op ’t IJ. Ze brouwen onder andere al IJwit, IJbock (zonder S), IJndejaars en PaasIJ, dus waarom geen IJsbock? Qua naam helemaal passend in dit rijtje zou ik zeggen en van de Amsterdamse rivier Het IJ is het ontstaan volgens Wikipedia niet helemaal duidelijk, een beetje mystiek zelfs. Ten tijde van de Romeinen zou het Oer-IJ de verbinding hebben gevormd tussen Almere en de Utrechtse Vecht enerzijds en de Noordzee anderzijds. Het IJ was ook berucht om zijn stormen waarvan die op 17 januari 1629 Frederik Hendrik van de Palts het leven kostte. Zijn schip verging en de vaten bier bleven wonderwel drijven op het water. Toen vervolgens de vorst inviel en de vaten in Het IJ werden ingevroren, is in de vaten een heel speciaal vriesbier ontstaan. De vaten werden uit het ijs gebikt en de inhoud tijdens de barre winterse omstandigheden voor het eerst genuttigd door Schele Nelis, een verre voorvader van Manke Nelis. Het was deze Nelis die voor het eerst mocht genieten van een Amsterdamse IJsbock. Proost, ofwel op zijn Amsterdams, legajum! 

Het is misschien een wat lange legende voor op een etiket, maar het zou zo gegaan kúnnen zijn. Ik ga ’t IJ even bellen…

Stan Verstegen
Voorzitter BNB


Finale bockbierproeverij krijgt twee winnaars

Arcen 5-10-2018
Het is nog nooit vertoont, maar in de finale van onze bockbierproeverij op 5 oktober kregen beide finalisten even veel stemmen. Dat betekent twee winnaars: Texels Bock en Van Moll Opgebockt. Voor het eerst proefden we overigens alleen dubbelbocken met een alcoholpercentage tussen 7,0 en 7,5%.

Dat we deze keer voor het eerst een scheiding hebben gemaakt tussen bocken van 6,5% en zwaardere tussen 7,0 en 7,5% werd ons door meesterbrouwer Gerard van den Broek van de Hertog Jan Brouwerij niet in dank afgenomen. De reden was niet dat Hertog Jan nu niet mee kon doen, maar wel dat hij vindt dat dubbelbocken afwijken van de oorsprong van wat de brouwers met bockbier bedoelen. Ooit bestond er een ongeschreven definitie onder de Nederlandse brouwers dat bockbier 6,5 vol% alcohol moest bevatten en een kleur moest hebben van amber tot donker. Dubbelbocken voldoen niet aan al die eisen en vallen daarom in de categorie speciaal bieren. 

Gerard heeft een punt wat we ten harte zullen nemen! In ieder geval hebben we voor het eerst wel de bocken van de dubbelbocken gescheiden, want voorheen zaten Texels, Amstel, Brand en La Trappe tussen de overige heel bekende bocken zoals die van Hertog Jan, Gulpener, Heineken, Alfa, Budelsch, Lindeboom, Grolsch en Bavaria.

Resteert de complete uitslag van een toch wel verrassende avond. Daarbij viel op dat veel leden van de dubbelbocken meer verwacht hadden. Wat ook opviel is dat de finale ging tussen een bekende (Texels, de winnaar van 2017) en een voor ons onbekende dubbelbock van Van Moll uit Eindhoven. Uit de ranking blijkt dat bekend of onbekend overigens geen synoniemen zijn voor beter of minder gewaardeerd. Daarom blijft bockbieren proeven ook gewoon leuk, al hebben we deze keer dan geen echte bocken geproefd. Maar dat is meteen goed idee voor volgend jaar! Dan laten we de dubbelbocken gewoon op stal… 

Oh ja, die uitslag nog! De twee winnaars waren dus Texels Bock en Van Moll Opgebockt. Daarna volgden La trappe op 3, Billy Biscuit en Brand gedeeld 4, Wintervacht op 6, DB18 Doppelbock (uit NL) op 7, Gouverneur Dubbelbock op 8, Amstel en Muiffel Ossebock gedeeld 9, Bokkepruik op 11 en Breughem Saense bock sluit de rij. Bokkepruik en Wintervacht krijgen van mij wel een nominatie voor de verkiezing van de origineelste naam voor een bockbier!

Stan Verstegen
Voorzitter BNB


Verrassend lekker: Poolse Bieren en bigos

Arcen 25-5-2018
Het beeld dat Nederlanders van Poolse bieren hebben, is dat ze in Polen alleen maar pils brouwen. Op onze Poolse bierenavond werd dat vooroordeel weggespoeld met zes verrassende bieren. Met dank aan Geert die de bieren regelde en een speciaal woord van dank aan zijn Poolse vriendin Kasja die zorgde voor het passende gerecht na afloop: bigos. Zelden zo’n grote pan gezien die tot op de bodem leeg ging! Een groter compliment kun je als kokkin niet krijgen.

Maar terug naar de bieren. Van ‘Browar Kraftwerk’ proefde we de High Hops, een IPA van 6,5%. Van ‘Browar Komes’ proefden we drie bieren, afwisselend met bieren van drie andere brouwerijen. Van Komes hadden we de Podwójny Ciemny (7%), de porter Baltycki (9%) en het zwaarste bier van de avond Pocsworny Bur (10%). Tussendoor proefden we nog een bockbier van Kozlak (7,8%) en een porter van Zywiec (9,5%). Nee, helaas zijn geen van deze bieren in de diverse Polski Skleps in de regio verkrijgbaar, want daar bestaat het aanbod toch vooral uit de halve liter blikken met pils.

En voor wie zelf eens bigos wil maken… Dit zijn de ingrediënten voor 8 personen. Voor de kruidenmix heb je nodig 3 Laurierblaadjes, 4 grote tenen knoflook, 1 eetlepel peperkorrels, 2 kruidnagels, 1 eetlepel grof zeezout, 1 eetlepel Jeneverbessen, 1 eetlepel Rozemarijn en 1 eetlepel Majoraan.
En voor de Bigos heb je nodig 2,5 kilo (biologische) zuurkool, 450 gram groene kool en/of savooiekool, 350 gram gewelde pruimen, 3 grote uien, 4 varkenssaucijzen, 2 schouderkarbonades, 4 speklappen, 1 grote runderriblap, 1 liter runderbouillon, peper, zout, olijfolie, boter en 1 fles witte wijn. Kijk bijvoorbeeld op smulweb voor de bereiding… Maar als dat allemaal teveel werk is, bigos schijnt in de Polski Skleps dan weer wel te koop te zijn. Alleen kan die natuurlijk nooit tippen aan de variant van Kasja in de entourage van een warme zomerse avond op het terras van Café de Hertog Jan Proeverij.

Stan Verstegen
Voorzitter BNB


Strafloos genieten van Maallust

Arcen 9-3-2018
Straffeloos bierbrouwen in Veenhuizen is de slogan van Brouwerij Maallust. Daarmee zinspeelt de brouwerij op het heden en het verleden van Veenhuizen met nog steeds een gevangenis ofwel PI (Penitentiaire Inrichting) en voorheen een van de buitenwereld afgesloten strafkolonie. De bijnaam ‘Het Siberië van Holland’ is veelzeggend, net als de namen van de bieren van de brouwerij.

Gewapend met deze achtergrondinformatie waagden we ons op 9 maart aan de ‘strafexercitie’ om zeven bieren van Brouwerij Maallust te proeven. Het bleek geen straf, hoewel De Kolonist Weizen als ‘het is een beginnetje’ werd beoordeeld. Ik vond het wel een smaakvolle Weizen, maar mijn smaakpapillen waren dan ook niet al met zwaardere bieren in aanraking geweest. Dat kán verschil uitmaken… De rij van ter beoordeling voorgeleide bieren kreeg een vervolg met Vagebond, De Weldoener, Veldwachter, Mooie Madam, Zware Jongen en 1818.

Het liep wel los met de Vagebond en De Weldoener werd als ‘blondje’ een beetje oppervlakkig gevonden. De Veldwachter moest als bock op de haverkist de smakelijke orde weer herstellen, waarna Mooie Madam een (dubbele) volle body bleek te hebben. Tja, en wat zal ik zeggen over de Zware Jongen? In ieder geval geen bier waar je ruzie mee wilt krijgen, maar wel een stevige, volmoutige tripel die met 8,7% zijn naam eer aan doet.

Dat 1818 het jaar was waarin voor Veenhuizen met de oprichting van een strafkolonie alles veranderde, wisten we inmiddels. Het bier met de naam 1818 als eresaluut aan die gebeurtenis bleek een regelrechte, niet te pareren aanval op de smaakpapillen. Uiteindelijk geven we ons dan ook over aan Brouwerij Maallust en staat het bajeseten op ons te wachten. Als ze dat in de PI zouden serveren zou je bijna een moord overwegen om er te mogen zitten.

Stan Verstegen
Voorzitter BNB


Vatgerijpte bieren slaan aan

Arcen 8-12-2017
Vatgerijpte bieren slaan aan. Dat bleek wel uit de massale opkomst die we hadden op onze proefavond op 8 december. Maar ze slaan ook aan als het om het drinken gaat, want het zijn stuk voor stuk zware bieren die je op je gemak moet drinken. En je kunt er nog vaten van aanslaan, zoals van de Cuveé Clarisse, een vatgerijpt bier op vat verkrijgbaar in de proeverij.

Die Cuveé was voor degenen die nog niet genoeg hadden van vatgerijpte bieren, na het gevarieerde aanbod dat zytholoog Willion Kersten voor ons had samengesteld. Hij wist ons ook het nodige over deze bieren bij te brengen. Zo hebben we geleerd dat niet ieder bier met ‘vatgerijpt’ op het etiket ook daadwerkelijk vatgerijpt is, dat geen houten vat hetzelfde is en dat er verschil zit tussen rijping op whiskyvaten en whiskeyvaten. Jazeker! Whisky komt namelijk uit Schotland of Canada en whiskey uit Amerika of Ierland. En, net zoals bij bier, is er een scala aan whisk(e)ys met ieder zijn eigen smaak. Voor de bierbrouwer de uitdaging om de uit het juiste hout gesneden vaten te vinden waarin dan ook nog de whisk(e)y heeft gezeten die het beste past bij het bier dat hij gebrouwen heeft.

Iedere brouwer doet dat op zijn eigen manier, maar bourbon vaten zijn daarbij wel heel populair. Brouwerij Het Nest speelt met Schuppenboer Tripel Whisky Barrel Aged haar troefkaart uit met rijping op bourbon barrels van de Owl Distillery. Brouwerij Tungri gaat voor het losbandige met Walk on the wild Side gerijpt op vaten van dezelfde herkomst. Brouwerij Van Moll laat haar ‘geschaduwde sluipmoordenaar’ Shadow Assassin Bourbon eveneens rijpen in bourbon vaten en de Hertog Jan Grand Prestige Bourbon heeft in alle rust negen maanden in Arcen kunnen rijpen, in bourbon vaten uit de Verenigde Staten waarin eerder twee tot zes jaar premium bourbon wiskey gezeten heeft. De vaten zijn gemaakt van Amerikaans wit eiken.

Brouwerij Breugem pakt het met Kracht Hout Limited heel anders aan. Deze Quadrupel is gemaakt met houttinctuur van de Palo Santo boom en bevat etherische oliën. Het aftappen gebeurt op een manier zoals ze ook rubber uit rubberbomen aftappen. Het zorgt voor smaak en geur van kokos, vanille, munt en sabayon. In ieder geval een echte smaakexplosie!
Bij Brouwerij Het Anker kiezen ze voor het injecteren van de zelfgestookte single malt whisky in de wort. Dat levert dan de Gouden Carolus Whisky Infused op. Aan zo’n infuus zou iedereen wel willen liggen…

Stan Verstegen
Voorzitter BNB


Texel mist de boot opnieuw niet

Arcen 6-10-2017
Dat er op Texel lekker bier gebrouwen wordt, wisten we al. Maar dit jaar wordt het nog eens bevestigd met de Texelse bock die voor de tweede keer winnaar werd van onze traditionele bockbier blindproeverij. Brand was voor de derde keer op rij verliezend finalist. Toch ook een prestatie van formaat.

In de finale versloeg Texels de concurrent vrij ruim met 17 tegen 9 stemmen. In de rangschikking na de zes voorrondes was het verschil slechts één stem, 18 tegen 17 keer verkozen tot lekkerste van de twee bieren die we naast elkaar te proeven kregen. Dat verschil maakt wel duidelijk dat iedere stem telt sinds we niet meer per tafel beoordelen, maar ieder voor zich! Het gaat dus wel degelijk ergens over…, hoewel we er natuurlijk ook weer niet te zwaar aan moeten tillen.

Amstel, de winnaar van vorig jaar, en Heineken mistte de finale op ook alweer slechts één stem na, beide kwamen in de voorrondes 16 keer als lekkerste uit de bus. Het is een beetje vloeken in de kerk, maar het concern staat toch met drie bieren in de top vier. Bavaria is het eerste Brabantse bier in de lijst, daarna volgen Hertog Jan en Jopen. Lindeboom en La Trappe delen de negende plaats, Budelsch en Grolsch zijn met 11 stemmen dit jaar de minst gewaardeerde bocken. Ook wel weer apart, want La Trappe werd vorig jaar derde en Budels vierde. Rest nog een woord van dank aan de brouwerijen die deze avond met een krat bier gesponsord hebben!

Twee van onze leden wisten twee van de drie bockbieren uit de top 3 na afloop op de juiste plaats te zetten. Beide hadden Texels op plaats een en Amstel op plaats drie. Ik ga er vanuit dat het resultaat voorkomt uit een ongebreidelde (bock)bierkennis, maar het kan ook gewoon een engeltje op je schouder zijn dat (bockbier) over je tong...

Ik weet dat sommige leden het de leukste avond van het jaar vinden, toch vraag ik me af of we deze avond in een nieuw jasje moeten steken. Tenslotte is het ook enigszins voorspelbaar, hoewel de uitslag ieder jaar weer verrassend is. We zouden de kleine brouwerijen eens aan bod kunnen laten komen of een vergelijking tussen Nederlandse, Belgische en Duitse bockbieren.
De komende proeverij wordt in ieder geval zeker verrassend als we ons gaan verdiepen in de wereld van op vat gerijpte bieren. Dat zijn meestal bieren van de buitencategorie zogezegd, in smaakbeleving en alcoholpercentage, maar ook in financiële zin. Misschien maar vast een beetje gaan sparen…

Stan Verstegen
Voorzitter BNB


BONHEUR MET BROUWERIJ MALHEUR

Arcen 12-06-2017
Het was een imposant rijtje bieren op 12 mei: Malheur 6, Malheur 8, Malheur 10 en Malheur 12. Verder nog de Dark Brut en de Dark Brut Vintage als letterlijk sprankelende bieren. Tussendoor was er nog de Novice Black Tripel van het vat. Misschien omdat die van het vat was, maar de laatste sprong er voor mij wel uit. Alleen…, ik vond het geen tripel en daarin stond ik niet alleen. Het was meer een porter als je het mij vraagt.

En de andere bieren? De 8 was uniek om in Nederland te proeven, want het bier is gemaakt voor de export naar China en Italië. De proevers aan mijn tafel vroegen zich af waarom nou net die landen en ‘wisten’ het antwoord. Waarschijnlijk vanwege de overeenkomst tussen beide landen: ze eten daar veel gerechten met sliertjes, zoals spaghetti en bami. Het zou zomaar kunnen…

De bieren van Malheur waren zeker geen slechte bieren, als die al bestaan, maar dat ik nou de volgende dag meteen naar een slijter ben gegaan om ‘Malheur’ in te slaan, nee, dat toch ook weer niet. Wel leuk om zoveel bieren van een minder bekende brouwerij te proeven, bieren die menig gildebroeder nog nooit geproefd zal hebben. In die zin bracht Malheur zeker een avond met veel ‘bonheur’. De ‘Malheur Paring’ van Bram van Malheur bieren met een asperge-hamragout was geslaagd te noemen en kan Bram op de website van de brouwerij zo aanmelden.

De oranje huisstijl van Malheur is een knipoog naar de zon. Ooit heette de brouwerij ‘De Zon’. Die naam is verdwenen, maar de kleur die bleef. ‘De Zon’ werd omgedoopt in Malheur, omdat die naam goed in het geheugen zou blijven hangen. Blijft toch een beetje de vraag of daarmee nou het korte of lange termijn geheugen bedoeld wordt. Anyway, merci Malheur pour une soir avec beaucoup bonheur!

Stan Verstegen
Voorzitter BNB


EEN ANDER HOPBELLETJE MAAKT HET VERSCHIL

Arcen 17-03-2017
Een avond die in het teken staat van slechts één bier, dat is niet iets wat wij op een proefavond van het BNB gewend zijn. Als ik mij niet vergis, was dit de tweede keer. Echt heel lang geleden hebben we ooit een proefavond met tien jaargangen Grand Prestige voor de kiezen gekregen. Dat was in een tijd dat vrijwel niemand nog gehoord had van het feit dat er bieren zijn die je kunt bewaren en die dan ook nog een smaakevolutie ondergaan. Tegenwoordig weten we beter…

Op 17 maart stond de avond in het teken van Duvel en zat de variatie niet in de jaartallen maar in de hopbellen. Sinds 2007 brouwt Brouwerij Moortgat de Duvel Tripel Hop en door de jaren heen hebben ze daar zes varianten van gebrouwen. Dat waren Amarillo (2007/2010), Citra (2012), Sorachi Ace (2013), Mosaic (2014), Equinox (2015) en HBC 291 (2016). Die laatste lijkt meer op de naam van een hockeyclub, maar HBC staat niet voor de Hockey Ballen Club, maar voor Hop Brewing Company.

Duvel liet het afgelopen jaar de consument kiezen welke hopvariant de lekkerste was, en dat hebben wij nog eens dunnetjes overgedaan. Dankzij een gulle geste van Brouwerij Moortgat konden we de bieren proeven in de originele Duvel proefglaasjes! Uit beide smaakpanels kwam de Duvel Tripel Hop met daaraan toegevoegd de hopsoort Citra als lekkerste naar voren. Voortaan zijn dat dan ook de extra hopbellen die Duvel in zijn Tripel Hop stopt.

Dankzij de enorme bierkennis van Louis Reutelingsperger weten we nu ook veel meer over hop en hoe je eigenlijk zou moeten proeven. Louis waarschuwde al bij voorbaat, dit wordt de moeilijkste proefavond ooit. Daarbij doelde hij op het herkennen van wát je nou precies ruikt en proeft. Ik ben daar niet goed in, maar ik was wel verbaasd over de verschillen in geur en smaak die een andere hopsoort teweeg kan brengen. Ook bier op je tong laten schommelen om een geursensatie en een andere manier van ruiken te bewerkstelligen, leverde bij mij niet het gewenste resultaat op. Als je het mij vraagt ook niet zo vreemd, want Louis vertelde later dat hop maar liefst 250 verschillende aroma’s kan bevatten. Toch knap dat sommige van onze (vrouwelijke) leden dan vlierbloesem, lychee of passievrucht weten te herkennen. Ik herkende alleen grapefruit bij de hopsoort Amarillo, maar dat was dan ook wel heel duidelijk.

Na afloop van de proeverij werd er een passend gerecht geserveerd: Duveltjesvlees. Dat was zó lekker, dat leden vroegen naar het recept. Maar bedenk, koken is net als bier brouwen, met dezelfde ingrediënten smaakt een bier van de ene brouwer toch weer anders dan van een andere brouwer. Daarom zal het ene duveltjesvlees het andere niet zijn. Net zoals de ene Duvel Tripel Hop behoorlijk bleek te verschillen van de andere Duvel Tripel Hop. Alleen is dat in dit geval wel met een verschilletje als het om de ingrediënten gaat, namelijk dat Citra hopbelletje… 

Stan Verstegen
Voorzitter BNB


NEDERLAND WINT NIPT VAN BELGIË

Arcen 9-12-2016
Op 9 december was het dan zover, de derby der lage landen tussen Nederland en België. Nee, ik heb het niet over voetbal, maar over onze bierproeverij in de arena van Café de Hertog Jan Proeverij. De teams van beide landen bestonden uit een selectie van 8 bieren. In iedere ronde werden een Nederlands en een Belgisch bier door ieder BNB lid blind geproefd en vergeleken. Het lekkerste bier scoorde een punt. Het ging om de categorieën pils, witbier, bockbier, dubbel, IPA, stout, tripel en trappist.

Coach John Theeuwen ging voor Nederland de strijd aan met de opstelling van Grolsch, Gulpener Korenwolf, Budels Bockbier, ’t IJ Natte, Jopen Mooie Nel, Lindeboom Stout, Hertog Jan Tripel en La Trappe Quadrupel. De Belgische coach Paul Goossens koos met de opstelling van Jupiler, Blanche de Namur, Chouffe 666, Ename Dubbel, Martin’s IPA, Troubadour Impertial Stout, Tripel Karmeliet en Chimay Blauw voor zware fysieke tegenstand. Nog even voor de goed orde, de coaches gaven hun opstellingen dus pas na de wedstrijd prijs!

Na een enerverende eerste helft met vier geproefde bieren was de ruststand 3-1 voor Nederland! Dat schonk coach Theeuwen vertrouwen, maar de rust (met thee?) deed de tot dan toe onzichtbare Belgen zeker goed. Halverwege de tweede helft wisten zij de stand weer recht te trekken tot 3-3. In het bloed-verdunnende slot wonnen beide teams nog een ronde, zodat het ook na 8 ronden nog steeds gelijk stond. Een verlenging zat er niet in, omdat alle spelers ‘leeg’ waren. Aangezien er ook geen reserves op (of naast) de bank zaten, moest met penalty’s de beslissing geforceerd worden. Daarbij bleek Nederland nipt het beste met 95 gescoorde punten tegen België 90!

Een van onze leden wist uit beide opstellingen in totaal 6 spelers op de juiste positie te zetten. Hij won de publieksprijs, hoewel later bleek dat gebruik was gemaakt van digitale (bier)lijntechnologie…
Dat gold trouwens ook voor de nummer 2 met 5 goed en een van de nummers 3 met 4 goed. ​De Belgisch Nederlandse Bond (BNB) zal zich op haar volgende bestuursvergadering beraden over een (af)getapte oplossing voor deze moderne technologische ontwikkelingen. Misschien is een diepe bierkelder met een gewapend plafond wat…

Stan Verstegen
Voorzitter BNB


BNB BOCKBIERPROEVERIJ MET VERRASSENDE WINNAAR

Arcen 7-10-2016
Amstel Bockbier won dit jaar onze traditionele blindbierproeverij. De finale ging op 7 oktober tussen Amstel en Brand. Het was voor het eerst dat twee wat zwaardere bockbieren (7 en 7,5%) tegenover elkaar in de finale stonden. Vorig jaar haalde Brand ook de finale, maar legde het toen af tegen Hertog Jan Bockbier.

Bij mijn weten is het de eerste keer dat Amstel Bockbier onze bockbierproeverij wint. De aard van het bier is wel al jaren hetzelfde, een droppig bier met laurier. Brand Dubbelbock haalde opnieuw de finale en won die in het verleden ook al een keer. Je kunt erover twisten of je iets zwaardere bocken moet proeven naast bockbieren van 6,5%, maar het is ook weer niet zo, dat een dubbelbock per definitie beter scoort. Wel maakte La Trappe dit jaar de top 3 compleet, met 7% toch ook een iets zwaarder bockbier. In de finale werden 14 van de 25 stemmen uitgebracht op Amstel Bockbier.

Drie van onze leden wisten twee van de drie bockbieren uit de top 3 na afloop te benoemen. Een daarvan had er zelfs eentje op de juiste plaats gezet. Dat kan een teken zijn van een behoorlijke portie aan (bock)bierkennis of een flinke dosis geluk… Hoe dan ook, een prijzenpakket met bockbieren was de welverdiende beloning.

We hebben dit jaar trouwens voor het eerst niet per tafel de bieren beoordeeld, maar individueel. Dat ging ook omdat het aantal deelnemers wat kleiner uitviel dan gebruikelijk. Het voordeel is in ieder geval dat er geen stemmen verloren gaan. Ook leidde het niet tot minder discussie aan de tafels! In principe moeten er bij een individuele beoordeling aan iedere tafel wel (ongeveer) evenveel mensen zitten, anders wordt het resultaat wat scheef getrokken. Even kijken dus of we dit volgend jaar weer zo doen. In de finale kan in ieder geval voortaan iedereen zijn stem uitbrengen.

De complete uitslag: Amstel, Brand, La Trappe, Budels, Alfa / Texels, Bavaria, Lindeboom / Jopen, Hertog Jan / Heineken en Gulpener. En niet te vergeten, dank aan alle brouwerijen die deze avond met een krat bier gesponsord hebben!

Stan Verstegen
Voorzitter BNB


Reünie BNB

Arcen 9-9-2016
Nee, een echte BNB reünie kon je het niet noemen. Helaas kwamen maar twee voormalige leden de BNB sfeer nog eens proeven. Misschien waren er meer op komen dagen als we toch wat intensiever campagne hadden gevoerd. Desalniettemin was het een leuke, maar vooral ook sfeervolle avond. Tot middernacht zaten we buiten dankzij de verwarming van drie vuurkorven waar we met zijn allen steeds dichter bij gingen zitten. Het was een goed idee van Petja om buiten te gaan zitten, ook wel weer passend bij het BNB om op het laatste moment nog iets te improviseren.

Terugblik Louis
Op mijn verzoek blikte ons voormalige voorzitter Louis Reutelingsperger terug op 25 jaar BNB. Hij deed dat op zijn karakteristieke wijze, en kort genoeg om te blijven boeien. Louis memoreerde de opmerkelijke oprichtingsacte van onze Stichting, opgesteld door de initiatiefnemers voor het BNB: onze erevoorzitter Toon van den Reek, Henk Clevis en Louis Reutelingsperger. Hij naam ons nog een keer mee naar Oirschot waar wij de laatste bezoekers bleken van Brouwerij De Kroon, want de dag erna zouden de poorten van de brouwerij definitief sluiten. Ook onze eerste excursie naar Brouwerij La Chouffe in Houffalize, met de legendarische wandeling, en de excursies naar de Altstadt van Düsseldorf en de typische brouwerijen in Keulen met hun Kölsche bieren passeerden de revue. En verder de Trappistenavond, waarvoor Louis naar Westvleteren trok ‘om de tuin te bezoeken’. De paters trapten er niet in… dus geen Westvleteren op die trappistenavond.

Op excursie
Stof genoeg dus om nog eens aan terug te denken, want iedereen zal toch zijn favoriete avond hebben, zoals bijvoorbeeld die van vorig jaar in de Hertog Jan Brouwerij. In ieder geval passeerden alle brouwerijen waar we op excursie zijn geweest nog een keer de revue aan de hand van een keuze uit het aanbod van hun bieren. Dat geeft ook weer inspiratie om te kijken hoe we het programma van 2017 gaan invullen. Menig lid heeft aangegeven graag weer een keer op excursie te willen gaan, eens kijken hoe we dat in het vat kunnen gieten.

Proost op jubileum
Louis noemde het en uit de enquête die we begin dit jaar hielden blijkt het ook. We zijn een bloeiende vereniging - oh nee, stichting - en gaan met vertrouwen ons 26e ‘proefjaar’ tegemoet. We blikken vrijwel altijd terug op een geslaagde avond, met soms een smetje, maar overal gaat wel eens iets mis. Dat we samen nog veel mooie avonden mogen beleven in goede gezondheid. Laten we daar in ons jubileum jaar op proosten!

Stan Verstegen
Voorzitter BNB


35 jaar Hertog Jan Proeverij

Arcen 28-5-2016
Op 28 mei vierde de Hertog Jan Proeverij haar 35-jarig bestaan met een bierfestival in een flinke tent naast de proeverij. Een 10-tal bierbrouwers lieten ons daar hun brouwsels proeven, er was een masterclass bierproeven en wij stonden er met ons biergilde om bezoekers een blindbierproeverij aan te bieden. Eerlijk gezegd, het liep niet storm om drie bieren blind te proeven, maar degene die de uitdaging aangingen proefden wel serieus en waren enthousiast. Laat nou een lid van ons biergilde het tot de beste score brengen met twee van de drie bieren goed genoteerd. Antoinette, proficiat! Ondanks de meedogenloze inzet van Henny om proevers aan tafel te krijgen, bleef de deelname beperkt tot een 20-tal proevers. Door de hoge moeilijkheidsgraad hebben we al snel besloten het door de Hertog Jan Brouwerij mogelijk gemaakte prijsje van een mooie flesopener - waarvoor dank - al te overhandigen bij ééntje goed en niet pas bij alle drie. Zo konden we toch nog menig deelnemer blij maken met een mooi aandenken! Het Belgische drietal dat zelfs na lang wikken en wegen geen enkel bier goed had, was uiteindelijk blij met het kleinood als troostprijs. Ik bedoel maar, het ging om de (prima) sfeer!

Verder was het een gezellige drukte en hebben zo’n 20 leden gebruik gemaakt van ons jubileumaanbod van 4 gratis munten ter waarde van 10 euro. Die zijn dan ‘buit gemaakt’ door dat 10-tal brouwerijen met genietende leden van nog nooit geproefde bieren als resultaat.

De volgende dag stond Rowwen Hèze in diezelfde tent, met een optreden tijdens de fanclubdag. Jack Poels zei het zelf: “Geen ander nummer dan Bestel Mar past als laatste nummer in deze ambiance.” En zo sloot de Hertog Jan Proeverij een geslaagd jubileumweekend af. Het is een kwestie van geduld, rustig wachten op de dag…, dat de Hertog Jan Proeverij 40 jaar lang glazen heeft gevuld!

Stan Verstegen
Voorzitter BNB


Bier en Bingo maakt Bierbingo

Arcen 4-3-2016
Wat heeft bier met bingo te maken? Op het eerste oog niets en op het tweede oog nog steeds niets. Maar als je vrijdag 4 maart aanwezig was bij onze Bierenbingo, dat weet je dat het een heel leuke combinatie kan zijn.

Het idee was 8 ronden bingo spelen en de winnaar een keuze laten maken uit het aanbod van 16 bieren. Een ronde voorbij? Dat betekende een bier minder te kiezen en een bier meer achter de kiezen. Bram serveerde voor het eerst hapjes tijdens de proeverij. Dat paste bij het karakter van deze avond! Karakteriserend voor deze avond is verder dat de keuze, op één uitzondering na, viel op de zwaardere bieren vanaf 7,5%. En dat Wendy als een van onze vrouwelijke leden voor het eerst kennis kon maken met ene Kees. Kees Export Porter wel te verstaan, een bijna zwart bier van 10,5%. Een gekleurde, zware jongen dus, die Kees. Hij viel niet alleen bij Wendy in de smaak!

Het was Ad die op deze avond als eerste ‘bingo’ had. Hij koos Duchesse de Bourgogne uit het aanbod van toen nog 16 bieren. Een mooie keuze, maar jammer voor Ad, in het jaar van de peulvruchten deed hij verder voor bonen met spek mee…, want twee keer winnen was bij voorbaat uitgesloten. Wel apart dat Ad koos voor een bier van Brouwerij Boon.
Toch kwam er voor Ad nog een mooi slot, hij won het laatste bierpakket bij de traditionele loterij op onze eerste bijeenkomst van het jaar. Ik heb zo’n vermoeden dat Ad (en Yola), als regelmatig in Spanje verblijvende ‘pensionado’s ‘, in het Benidormstraatje ruime ervaring hebben met dit soort van evenementen…, anders kun je niet zo vaak winnen. Volgens mij hebben ze zelfs een bingo laten verlopen om niet te veel op te vallen…

Stan Verstegen
Voorzitter BNB


Excursie krijgt gouden medaille

Arcen 11-12-2015
Al sinds 100 jaar staat er aan de Kruisweg in Arcen een brouwerij. Dat was een mooie aanleiding voor ons als biergilde om een excursie te organiseren in de huidige Hertog Jan Brouwerij. Meesterbrouwer Gerard van de Broek en de Hertog Jan Brouwerij verleenden hun volledige medewerking. Dat resulteerde in een excursie die een gouden medaille verdient, om in biertermen te blijven.

Na de oversteek vanuit Café de Hertog Jan Proeverij startte Gerard meteen enthousiast met zijn verhaal, niet wetende dat hem eerst nog het ‘officiële gedeelte’ te wachten stond… Want er was natuurlijk geen mooiere gelegenheid dan deze, om Hertog Jan de BNB-Oorkonde te overhandigen voor het best gewaardeerde bockbier van 2015! Hoewel de brouwerij al menig prijs won, werd ook deze zeer op prijs gesteld en krijgt hij eeuwigheidswaarde in de ‘Wall of Fame’.

Die eeuwigheidswaarde heeft ook de plaats van handeling, immers 100 jaar geleden werd hier het eerste uiterst zachte bronwater opgepompt om er een bier van te brouwen. Voor de eerste keer mochten we het proefglas vullen, met het zuiverste bronwater van Nederland… Bier bestaat voor zo’n 85% uit water, werd ons duidelijk gemaakt, maar toch ging de aandacht vervolgens vooral uit naar de overige 15% hoogwaardige ingrediënten die dat water tot bier maken. En 100% aandacht kreeg het uiteindelijke eindproduct, van Karakter met 7,5% alcohol tot HJA15/2 met 10,5%. Dat is het zwaarste bier dat Hertog Jan ooit brouwde en na HJA15/1 het tweede bier uit de serie ‘Ongekend’.

Het volgen van het brouwproces en de ‘naweeën’ daarvan bracht ons via de moutzolder, de brouwzaal, de filtratiekamer, de 5-literlijn, de warme kamer en de bottellijn tot onder de 100- jarige gewelven van de brouwerij. Onderweg proefden we al de HJA15/1, een nog niet nader te omschrijven primeur voor 2016 en een bijna bedwelmende tripel op kamertemperatuur, maar de 2 jaargangen oude Grand Prestige waren echt heel bijzonder. De jaargang 2008 had een te verwachten portachtige smaak, maar de jaargang 2002 verraste met een heerlijke chocoladesmaak. Als sprankelend slot kreeg iedereen nog het fonkel nieuwe bier HJA15/2 te proeven en wederom werden onze smaakpapillen enorm vertroeteld. Met dank aan Gerard die op onnavolgbare wijze onze leden een zeer memorabele avond heeft bezorgd. Een gouden medaille daarom voor hem en Hertog Jan!

Stan Verstegen
Voorzitter BNB


Op de fiets naar Hertog Jan

Arcen 13-11-2015
Nadat in 2013 Jopen Bok en in 2014 Texels Bock door ons biergilde werd uitverkoren tot lekkerste bokbier bleek het organiseren van een excursie om meerdere redenen lastig. Uiteindelijk hebben beide brouwerijen hun oorkonde als winnaar ontvangen, maar dan niet ter plaatse, tijdens een excursie. Daarom zei ik vorig jaar: ‘Ik hoop dat Hertog Jan volgend jaar wint, dan organiseren we een excursie waar iedereen op de fiets heen kan!’. En wat blijkt op vrijdag de 13e november 2015? Hertog Jan Bockbier wint in de finale overtuigend van Brand Dubbelbock. Driekwart van de proevers koos in de finale van onze jaarlijkse blindproeverij voor Hertog Jan. De fiets kan dus nog niet in het vet en de banden moeten nog een keer worden opgepompt!

Nou gingen we op 11 december toch al naar de Hertog Jan Brouwerij, vanwege het feit dat er al 100 jaar een brouwerij op die locatie in Arcen staat. En ik wil benadrukken dat het resultaat van deze proeverij op volstrekt eerlijke wijze tot stand is gekomen! Maar het is wel leuk dat we nu een speciale excursie door de brouwerij kunnen koppelen aan het uitreiken van de oorkonde aan Hertog Jan voor het lekkerste bockbier van 2015. Die excursie doen we trouwens gezien het af te leggen parcours toch maar niet op de fiets, maar te voet. Te voet gaan we ook in processie van het café naar de brouwerij, met een (nog leeg) glas in de hand. En voor die leden die wel graag op de fiets naar het café willen komen, hoeft de afstand in ieder geval geen beletsel te zijn. En de koude ook niet, want er staan tijdens de excursie een aantal hartverwarmende bieren op de proeflijst.

Maar nog even terug naar de feiten van de bockbieravond. Budels en Bavaria werden gedeeld derde. La Trappe, Amstel en de winnaar van vorig jaar Texels Bock stonden gebroederlijk op de vijfde plaats. Gulpener haalde plaats acht en Alfa, Grolsch en Heineken werden gedeeld negende. En wat triestig voor Lindeboom, maar hun bock werd dit jaar door ons gilde als minste gewaardeerd, terwijl de bock van 2012 de finale haalde en de bock van 2011 de finale won.
Bij het raden van de top 3 ‘wist’ één lid beide finalisten trouwens op de goede plaats te zetten. Een ander lid had de winnaar en de nummer drie goed. Deze twee ‘beste proevers’ - of beste gokkers - kregen een prijzenpakket met een scala aan bockbieren.

De avond sloten we af met Hertog Jan Bock van het vat, ‘mede mogelijk gemaakt’ door de Hertog Jan Brouwerij. En de goed gevulde hartige zuurkoolschotel met bockworst, ‘gemaakt’ door Café De Hertog Jan Proeverij, smaakte weer prima.

Stan Verstegen
Voorzitter BNB


Rad van bieren draait rad voor ogen

Arcen 12-12-2014
Het was een zware avond op 12 december. Alweer de laatste van dit jaar. De opkomst voor deze avond was overweldigend: het proeflokaaltje op de eerste verdieping van Café de Hertog Jan Proeverij puilde met zo’n 40 leden helemaal uit. Daarbij mochten we ook nog drie introducees begroeten en werden er door onze penningmeester weer eens gildeplaten verkocht.

Onze variant op het rad van fortuin zorgde voor een verrassende avond waarbij het rad bepaalde welke 8 van de voorradige 16 bieren we zouden gaan proeven. ‘Onze’ Leontien liet het op het laatste moment afweten voor een oefening in het leger… Maar dat mocht de pret niet drukken, want we hadden nog een klein legertje achter de hand van diverse gildebroeders, een gildezuster en nog twee dames van Café de Hertog Jan Proeverij.

Omdat deze aanpak in de smaak viel, hebben we nog een toegift gegeven met Ename Tripel als negende gedraaide bier. Maar 9 bieren waarvan er 8 boven de 8% alcohol zitten, maakte dat het rad steeds verraderlijker draaide. Bij alle bieren gaf Paul een korte toelichting nadat een fluitsignaal de ‘menigte’ weer tot kalmte had gemaand. Uit de reacties na afloop blijkt dat we met deze avond in de roos hebben geschoten. Met dank aan Bram die het pallet aan bieren uitkoos, in samenwerking met groothandel Man van Drank in Den Bosch. Misschien voor herhaling vatbaar…

Iedereen heeft in de uitnodiging kunnen zien welke 16 bieren op de rol zijn gezet. Ik denk dat het Deus Brut de Flandres, een champagnebier van 11,5%, de meest aparte uit het rijtje was. Echter, niet iedereen was er van overtuigd dat de inhoud van de 75 cl flessen nog onder de noemer bier te rekenen valt. De overige 7 bieren die het rad ons voor ogen draaide waren Maximus Brutus, Troubadour Obscura, Anchor Old Foghorn, Brewdog Hardcore, St. Feuillien Grand Cru, Avec Les Bons Voeux en Gulden Draak 9000. De restanten gingen gewild van de hand en de niet-geproefde bieren mogen terug naar De Man van Drank, waarvoor dank! Na zoveel drank smolten de beenhammetjes op onze tongen in combinatie met niet te versmaden zuurkool.

Rest mij al onze leden fijne feestdagen te wensen en dat 2015 ons een mooi jaar mag brengen als het om (nieuwe) bieren gaat. Ik kijk er nu al naar uit.

Stan Verstegen
Voorzitter BNB


Noord wint (weer) van Zuid

Arcen 31-11-2014
Op vrijdag 31 oktober hebben we weer 12 bokbieren blind geproefd, volgens het eerlijkste schema ter wereld. Alle proevers krijgen alle bokbieren voor hun neus, en alle bokbieren zetten de hoorns tegen elkaar. Dit jaar werd Texels bock door onze leden uitverkoren tot de lekkerste bok. Die bock stond in de finale tegenover Gulpener bock. Vorig jaar kreeg Jopen uit Haarlem de oorkonde en werd de bock van Budelsch tweede. Twee jaar op rij legt het zuiden het in de finale dus af tegen het noorden. In 2012 was het in de finale nog een zuidelijk ‘onderonsje’ tussen La Trappe en Lindeboom. Die ‘derby’ werd in Brabants voordeel beslist.

Een persoonlijke overhandiging van de oorkonde vraagt een tocht naar het hoge noorden. Dat bekent een lange tocht van alles bij elkaar zo’n 4 uur enkele reis met bus en ‘boêt’ en dan nog een klein stukje met de bus. Alleen de trein en het ‘vliegtuug’ ontbreken nog… Zo’n tocht op één dag heen en weer lijkt wat veel van het goede, misschien is het beter iemand van brouwerij te vragen op onze volgende proefavond in december aanwezig te zijn. Ik hoop dat Hertog Jan volgend jaar wint, dan organiseren we een excursie waar iedereen op de fiets heen kan!

Maar terug naar het bockbier. Heineken werd derde, Hertog Jan en Amstel gedeeld vierde, gevolgd door Gouverneur op plaats zes. Gedeeld zevende werden Lindeboom en La Trappe en gedeeld negende Bavaria, Jopen en Brand. Grolsch sluit het rijtje af.

De avond sloten we af met Hertog Jan Bock van het vat, ‘mede mogelijk gemaakt’ door de Hertog Jan Brouwerij. En de goed gevulde erwtensoep uit een pul met daarbij roggenbrood en katenspek smaakte er weer prima bij, ‘gemaakt’ door Café de Hertog Jan Proeverij.

Stan Verstegen
Voorzitter BNB


Jopenproeverij komt na koude start op stoom

Arcen 6-6-2014
Op de proeverij van Jopen bieren op 6 juni waren onze leden niet metéén enthousiast over de RPA en Malle Babbe. Het Hoppenbier viel als bier van 6,8% met haver, kruidnagel en laurier meer in de smaak. Met dat bier blies Jopen in 1994 het brouwersleven in Haarlem nieuw leven in. Dat gebeurde ter gelegenheid van het 750-jarig bestaan van Haarlem als stad. In 1916 kwam de laatst gebrouwen druppel uit de brouwerij die daarna droogviel.

Het Hoppenbier werd gebrouwen volgens een oeroud recept uit het jaar 1501, tenminste dat zeggen de overleveringen, waaraan ik overigens weinig waarde hecht. De Lentebok van Jopen is wat bitter en smaakt vrij sterk naar koriander. Een prima bier overigens, maar het bier is niet direct wat ik van een Lentebok zou verwachten. Daarna liep de waardering van de bieren op, in lijn van het alcoholpercentage: Koyt (8,5%), Tripel (9%) en - geloof het of niet - Ongelovige Thomas (10%). Koyt vonden sommige wel wat aan de zoete, plakkerige kant, met als oorzaak de laurier die in het bier zit. Een ingrediënt dat Jopen trouwens vrij veel in haar bieren stopt.

Na afloop van de proeverij volgde nog een quiz om het wat weggezakte brein weer te activeren. Eén lid had twee van de drie antwoorden goed en hij zat het dichtste bij het goede antwoord op vraag drie. De Jopen brouwerij begon inderdaad officieel in 2001 en laurier is het meest gebruikte ingrediënt in de bieren van Jopen. Naar ik denk is water nog altijd het meest gebruikte ingrediënt, maar dan praten we in termen van volumes en het zou natuurlijk flauw zijn om strikvragen te gaan stellen… In zijn presentatie gebruikte Willion Kersten volgens eigen zeggen 57 keer het woord Jopen. Daar zat de winnaar dus het dichtste bij met een pure gok. Een pakket van zeven Jopen bieren met glas was zijn beloning. En vergeet niet als je een keer in Haarlem bent om naar de Jopenkerk,annex brouwerij, te gaan. Het is genieten van de bieren, de unieke locatie en het lekkere eten. Ik ben een ervaringsdeskundige…

Stan Verstegen
Voorzitter BNB