Biergilde BNB

Algemene info over het biergilde

Het Biergilde BNB bestaat sinds 14 maart 1991 en heeft haar wortels in Café de Hertog Jan Proeverij. BNB staat voor het Biergilde ter Bevordering van de Nederlandse Biercultuur. Hierbij stellen wij ons graag aan je voor en mocht dat interesse hebben gewekt, dan is er de mogelijkheid om Gildebroeder, dan wel Gildezuster te worden.

Behoud Nederlandse Biercultuur

Het Biergilde BNB zet zich in voor het behoud en versterking van de Nederlandse biercultuur. Het overdragen van kennis en ervaringen over de historie, productie en consumptie van bier spelen daarbij een belangrijke rol. De aandacht gaat daarbij uit naar kleine brouwerijen, maar er is ook aandacht voor speciaalbieren van grote brouwerijen die in deze tijd van mondialisering toch ook een belangrijke bijdrage leveren aan de Nederlandse biercultuur.

Activiteiten van het BNB

De belangrijkste activiteit van het BNB zijn proeverijen. Meestal gaat het op zo´n proeverijavond om een biertype of  een thema zoals nieuwe bieren of bieren van een bepaalde brouwerij. Tijdens deze proeverijen besteden we aandacht aan de historie van het bier, de bijzonderheden van de brouwerij en uiteraard aan de geur en de smaak van het bier.

Kijken en proeven

Meestal houden wij zichtproeverijen, waarbij de proever weet om welk bier het gaat. In de herfst houden we onze jaarlijkse bokbierproeverij, gepresenteerd in de vorm van een blindproeverij. Hierbij krijg je steeds twee bieren naast elkaar te proeven en moet je beoordelen welke van de twee het lekkerste is. Via een afvalsysteem komen we tot een rangschikking, waarbij de best beoordeelde twee bokbieren in de finale door iedereen te proeven zijn. Het beste bokbier van het jaar ontvangt de BNB-bokbieroorkonde. 

Open proeverijen

De open proeverijen worden circa vier keer per jaar georganiseerd, in samenwerking met Café de Hertog Jan Proeverij. Gezelligheid staat hierbij voorop, maar de bedoeling is om een zo breed mogelijk publiek te laten kennismaken en te laten genieten van Nederlands bier, of bieren uit andere landen van Europa of uit andere werelddelen.

Serieus maar vooral gezellig

De proeverijen zijn meestal op de vrijdagavond. Bij iedere bierproeverij serveren we na afloop een passend gerecht, want bij drinken hoort ook wat eten op zijn tijd. En vergeet het niet, zorg voor vervoer! 

Wie zijn de Gildebroeders en zusters

Gildebroeders doet misschien vermoeden dat er slechts mannen lid zijn van het BNB, maar een tiental van onze proevers zijn dames. Iedereen is in ieder geval bierfanaat, een genieter van bier en al onze leden houden zeker van gezelligheid.